Galantusz Grafika
Hungarian English French German Italian Portuguese Romanian Russian Spanish

Fókuszban a színes ceruzák

Ma már számtalan színes ceruza közül választhatunk, ám ahhoz, hogy a gyermek számára valóban élvezet és sikerélmény legyen az alkotás, fontos hogy jó minőségű és életkorának megfelelő rajzeszközöket használjon. Az alapszíneket tartalmazó készletektől a különböző színárnyalatokat is tartalmazó több darabos készletekig válogathatunk.

A kisgyermek első színes ceruza élménye egy életre szól, ezért fontos a színes ceruzák helyes megválasztása. A gyermekek rajzolás közben a külső és belső érzelmeiket is feldolgozzák. A színes ceruza használata a finom motorika kialakulásának egyik segítő eszköze és jelentős mértékben hozzájárul a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez, majd később az esztétikai érzék kialakulásához.

Az iskolában és az óvodában az egyik leggyakrabban használt rajzeszköz a színes ceruza. Előnye, hogy viszonylag olcsón beszerezhető, hosszú ideig használható, mivel nem megy tönkre. Ha a gyermek még nem tanulta meg a helyes ceruzatartást, akkor érdemes a vastagabb háromszögletű színes ceruzákat választani, majd később jöhet a vékonyabb változat. A háromszögletű színes ceruzák segítségével rá lehet szoktatni a kezet és így az ujjakat, hogy helyesen fogják meg a ceruzát. A helyes ceruza használat során a hüvelyk és a mutató ujjunkkal felülről fogjuk meg a ceruzát, majd a középső ujjunkkal, pedig alátámasztjuk. Sokan kedvelik a vastag színes ceruzákat, mivel a nagyobb átmérő miatt még a gyerek kezek is biztosan tartják és használják őket.

Forrás: wts.hu, 2016-10-23 18:50