Galantusz Grafika
Hungarian English French German Italian Portuguese Romanian Russian Spanish

Pszichológia rajzokban...

...és mire jó ez a gyakorlatban?

Először is vázoljuk fel, hogy mit jelent a pszichológia! Egyik csoport szerint az emberekre jellemző folyamatok megértésén fáradozó tudományág - diszciplína.

Egy másik csoport szerint a lélek rejtelmeit kutatja lelkesen, míg megint mások azt vallják, hogy a lelki betegségek felderítésében, gyógyításában van jelentősége. Ez pedig a Wikipédia szerinti értelmezés.

 Na jó, de kérdezhetnénk, hogy kapcsolódik ez a rajzokhoz?

A pszichológiát, nagy marketinges cégek tudatosan használják a vevők, felhasználók tudatának, tudatalattijának formálására, befolyásolására. Ám a legtöbben nem is sejtik, hogy milyen „gazdasági fegyver” szunnyad a kezükben kihasználatlanul... Aki előre lát az gyakran gondoskodik több hónapra előre, vagy akár évekre is arról, hogy amivel ki szeretne rukkolni az időben bekerüljön a köztudatba, és ezáltal az értékesítés zökkenőmentesen történjen meg. Erről még sokat lehetne írni, de ez a cikk mégsem erről szól.

Inkább térjünk vissza humánusabb területekre.

Az első csoport szerint az emberekre jellemző folyamatok megértésén fáradozó tudományág a pszichológia. Mit is sorolhatunk ide? Látás, hallás, gondolkodás, tapintás, izzlelés stb. folyamatainak megértését. A másik nézet szerint a lelki betegségek megértésében és leküzdésében van nagy jelentősége. És mivel halad ez a tudományág is, újabban felfedezték, hogy a szakma választásában is nagy lehetőségek rejlenek a pszichológiai módszerekkel.

Pszichológusok, és terapeuták, már hosszú ideje használják a gyógyításhoz a színeket, formákat, bonyolultabb alakzatokat, csakúgy, mint az igényesebb pályaválasztási tanácsadó cégek azokat a képeket amik segítségével nagy valószínűséggel ki lehet találni a tanácstalan pályakezdő rejtett ambícióit a leendő szakmája iránt.

Továbbá itt vannak azok az önfejlesztő, pszichológiai alapokon nyugvó társasjátékok, különböző típusú kártyák, amik szintén grafikai elemekkel vannak tarkítva, ezáltal nagyban hozzájárulva a terápia sikeréhez.

Természetesen ezeket a grafikai elemeket, illusztrációkat és azok hordozóját nagyon gondosan meg kell tervezni, hiszen ezek az emberi életminőséget hivatottak javítani. Éppen ezért a megtervezésüket mindenképpen szakemberekre kell bízni! Ide kell érteni a terapeutákat, orvosokat vagy a grafikus szakembereket is, akik segítségével valóban el fogják érni a kívánt hatást ezek a segéd eszközök.

Kategória: